Drulă: România nu are de ce să accepte jumătăţi de măsură ca mari victorii; România merită să fie, integral, în Schengen

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, afirmă că România nu are de ce să accepte jumătăţi de măsură ca mari victorii şi că ţara noastră merită să fie, integral, în Spaţiul Schengen, iar „euforia publică a autorităţilor de la Bucureşti este doar praf în ochi, o încercare de a vinde o întârziere în negocieri drept o mare realizare”.

USR atrage atenţia, într-un comunicat dat publicităţii duminică, asupra faptului că decizia Consiliului Uniunii Europene este un pas mic în raport cu eforturile reale ale României, care îndeplineşte toate criteriile tehnice de aderare, integrală, la Spaţiul Schengen.

„România nu are de ce să accepte jumătăţi de măsură ca mari victorii. Românii merită să intre în Schengen, total, nu pe bucăţi. Şi-au câştigat acest drept cu multă muncă şi seriozitate. Politicienii români care au gafat în ultimele luni pe acest subiect, cei care s-au împăunat cu laurii victoriei atunci când ea nu există trebuie să răspundă politic şi să explice public, transparent, cu ce noi condiţii neplăcute vine la pachet aderarea parţială din martie 2024”, declară Cătălin Drulă.

Potrivit sursei citate, România trebuie să înăsprească pentru această aderare aeriană şi maritimă controalele la graniţele terestre cu ţările non-UE, dar şi să crească timpii de trecere a frontierei cu Bulgaria şi Ungaria prin adăugarea de filtre suplimentare.

Aderarea la Spaţiul Schengen terestru este miza reală, care ar aduce beneficii economice enorme României, de zeci de miliarde de euro anual, subliniază USR.

„Aici e miza mare pentru fiecare dintre noi, pentru cetăţeni, transportatori şi economia noastră. Trebuie să menţinem presiunea, să avem acest calendar şi apoi să sărbătorim. Să ne bucurăm până la urmă de dreptul nostru pe care l-am îndeplinit din punct de vedere tehnic de aproape 12 ani. Am reuşit să menţinem o presiune puternică şi constantă din zona Parlamentului European şi aici îi mulţumesc preşedintei Roberta Metsola, care este un aliat puternic al României, şi Comisiei Europene prin vocea preşedintei Ursula von der Leyen. Dar avem nevoie şi de lideri naţionali puternici care să păstreze constantă această presiune la nivel european”, afirmă europarlamentarul USR Vlad Botoş, conform comunicatului citat.

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *