Ciucă, apel către liderii politici la fomarea unei coaliţii care să susţină egalitatea de gen în politică

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a lansat liderilor partidelor politice invitaţia ca, după modelul actualei coaliţii de guvernare, împreună să formeze o coaliţie care să susţină egalitatea de gen în politică.

Preşedintele PNL a participat marţi seară la Gala CONAF- „Women in Economy” alături de premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi de liderul Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

” Am venit la acest eveniment din dorinţa de a-mi exprima încă o dată recunoştinţa şi aprecierea pentru tot ceea ce reprezentaţi ca structură asociativă, Confederaţia Naţională de Antreprenoriat Feminin, şi vă mulţumesc personal încă o dată pentru colaborarea excepţională pe care am avut-o atunci când am ocupat funcţia de prim-ministru al României, dar şi după aceea, pentru că s-a format această obişnuinţă a dialogului şi am continuat să ne vedem pe diverse proiecte. Trebuie să recunosc, într-adevăr, că de fiecare dată m-au impresionat tenacitatea dumneavoastră, curajul de spune lucrurilor pe nume şi, indiferent cu cine am stat de vorbă, mi-aţi spus în faţă realitatea şi, totodată, aţi fost parte la aceste soluţii şi la deciziile care au fost luate şi care trebuie luate şi de aici înainte pentru ca problemele pe care dumneavoastră le identificaţi, cu care vă confruntaţi, să fie rezolvate”, a declarat Nicolae Ciucă.

În contextul prezenţei la eveniment a Maiei Sandu, el a reafirmat sprijinul pe care România se angajează să-l ofere în continuare Republicii Moldova şi a subliniat modelul de leadership feminin reprezentat de preşedintele moldovean.

„Am spus-o şi la Chişinău, o spun şi la Bucureşti, ajutând Republica Moldova, ajutăm România, înţelegem foarte bine contextul, înţelegem foarte bine problemele cu care vă confruntaţi şi respectăm foarte mult curajul şi angajamentul dumneavoastră”, a declarat Ciucă.

Totodată, el a reiterat apelul lansat clasei politice româneşti să se alăture iniţiativei pe care o sprijină alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, privind egalitatea de gen.

„Şi la noi, în Guvern, trebuie să spunem că am reuşit, după o perioadă de timp, şi după ce ne-am asumat critica societăţii civile, pentru că am avut un Guvern în care exista o singură reprezentare de gen feminin, astăzi, cel puţin din partea PNL, nu facem, există din 9 posturi de ministru, patru sunt ocupate de doamne şi vă mulţumesc. (…) Am participat împreună cu domnul ministru Ciolacu, săptămâna trecută la Parlament, la o dezbatere care a vizat tocmai egalitatea de gen în România, în diferite sectoare de activitate şi mai cu seamă în politică. Eram toţi reprezentanţii partidelor politice şi atunci am folosit acest moment, ţinând cont de experienţa mea şi a domnului prim-ministru Ciolacu în ceea ce înseamnă construcţia unei coaliţii politice stabile, să-i invit şi pe ceilalţi lideri ai partidelor politice ca împreună să formăm o coaliţie care să susţină egalitatea de gen în politică „, a declarat Nicolae Ciucă.

În context, el a subliniat că, potrivit datelor recente, pentru prima dată în România „salariul mediu brut” în România pentru femei l-a depăşit pe cel al bărbaţilor, „6.026 versus 5.804”.

„De asemenea, dacă în 2019, 200.000 de funcţii de conducere erau ocupate de către femei, la sfârşitul anului 2023 erau 250.000 de femei, iată că şi aici se constată o creştere”, a declarat Ciucă.

Nu în ultimul rând, el a evidenţiat faptul că antreprenoriatul feminin reprezentat de CONAF a avut „o contribuţie foarte importantă la ceea de înseamnă evoluţia economică a României”.

„Cifra de afaceri în anul 2007 era 380 de miliarde, astăzi este 2.700 de miliarde. La această cifră aţi contribuit şi dumneavoastră”, a mai menţionat Nicolae Ciucă. 

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *